Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vazba mezi stupni zesilovače

  • Požadavky kladené na zesilovač nelze zpravidla splnit jedním tranzistorem a ani jedním zesilovacím stupněm.
  • Složitější zapojení se skládají většinou ze tří základních částí. Na vstupu je napěťový stupeň, který má velký vstupní odpor. Následuje budící stupeň, zaručující dostatečné zesílení a vybuzení výkonového koncového stupně, který by měl být přizpůsoben spotřebiči, aby se do spotřebiče přeneslo maximum výkonů.

                                                    

  •  Nejjednodušší přímo vázané propojení tranzistorů, při kterém je kolektor propojen s bází následujícího tranzistoru, je většinou nepoužitelné, protože v případě dvojice SE-SE ve třídě A se pracovní body nastavují přibližně doprostřed charakteristik. To znamená, že na kolektoru prvního stupně je přibližně polovina napájecího napětí a toto stejnosměrné napětí je přivedeno na bázi následujícího stupně.

Obrazek

  • Je samozřejmě možné pomocí odporového děliče stejnosměrné napětí snížit. Při této odporové vazbě  mezi stupni zesilovače dojde i ke zmenšení zesilovaného signálu, což je nežádoucí.

 

Obrazek

 

  • Potřebného stejnosměrného posuvu lze dosáhnout i pomocí prahového napětí diod u tzv. diodové vazby. Protože diody jsou otevřeny , je jejich pro střídavý signál malý a stejnosměrné napětí s přitom sníží. Pro získání většího posuvu lze diody řadit buď do série, nebo lze také zapojit stabilizační diodu.

 

Obrazek

  • U zesilovačů střídavých signálů se nejčastěji stupně oddělují vazebním kondenzátorem.

Obrazek

  • Kromě tohoto dokonalého oddělení střídavé a stejnosměrné složky signálu kondenzátorovou vazbou se dříve používala i transformátorová vazba mezi výstupem zesilovače a spotřebičem. Protože transformátor lze použít i k transformaci impedance, využívalo se toto zapojení k impedančnímu přizpůsobení  mezi velkým výstupním odporem elektronkových zesilovačů a malým odporem reproduktoru. 

Ukázky zapojení :

Učebnice Elektronika I 

str. 157, obr. 3.32  Zesilovač s přímou vazbou

str. 158, obr. 3.33. Zesilovač s kapacitní vazbou

str. 160, obr. 3.34 Zesilovač s transformátorovou vazbou